Blaaskapel de Rozenbottels
Website dorp Haps 
Muziekonderwijs Marjo
Harmonie Engi
De Zelfkant Haps
Muzelinck
BBM - muziekbond 
KNMO
Dossier!
Clubhuis sinds 1934!

Onze website en facebookpagina voldoen aan de wettelijke bepalilngen welke gelden vanaf 25 mei 2018 ihkv de wetgeving AVG

Onderhoud Instrumentarium
Onze instrumenten gaan 1x per jaar op revisie. Dit betekent dat ze "een grote beurt" krijgen en er weer een jaar tegenkunnen.
Echter in veel gevallen is/blijkt dit niet voldoende en is een eigen onderhoudsbeurt vaak noodzakelijk. Lukt je dit niet, neem dan contact op met het bestuur. Zij zorgen dan voor een passende oplossing.
Op deze pagina enkele tips voor het (noodzakelijke) onderhoud:  
Inwendig schoonmaken  
Onderhoudsvoorschriften voor koperen blaasinstrumenten  
Je zult meer en langer plezier aan uw instrument beleven, als u de volgende tips in acht neemt.  Minstens nmaal in de twee maanden dient het instrument inwendig schoongemaakt te worden. Het beste kunt u hiervoor lauw-warm water gebruiken met een beetje vloeibaar reinigingsmiddel b.v. Dreft of Badedas (gebruik nooit kokend water en/of soda).  
Leg het instrument ongeveer dertig minuten in het water, (b.v. in bad of plastic bak) en spoel dan het instrument goed uit met schoon stromend water.  
Onderhoud van de ventielen
Voor het schoonhouden van de ventielen draai je eerst de ventieldoppen aan de onderkant eraf.  Draai de ventielen los en leg ze op volgorde neer. De meeste ventielen zijn genummerd, 1-2-3. Veeg de ventielen goed af met een doek die niet pluist of vezeltjes achter laat.  
Voor het poetsen van de binnenkant van de ventielhuizen bestaan speciale borsteltjes. Maar u kunt dit ook doen door een doek om een stukje rond hout ter grootte van een potlood te draaien en daarmee door het ventielhuis heen en weer te wrijven.  
Bij het in elkaar zetten van de ventielen gebruikt u een paar druppeltjes ventielolie.  Gebruik alleen ventielolie!  
Onderhoud van de pompen   
Een van de meest voorkomende reparaties is dat de pompen niet meer schuiven. Dit euvel kan verholpen worden door iedere keer voordat u begint te spelen, de pompen allemaal een keer op en neer te bewegen. Indien u merkt dat de pompen niet goed meer lopen, kunt u ze met speciaal pompenvet insmeren. Gebruik geen vaseline, want bij hoge temperatuur drijft het weg en bij lage temperatuur stolt het.  
Gebruik voor de triggerpompen dun vet met key oil (geen ventielolie!).  
Nadat u hebt gespeeld moet het instrument afgeveegd worden. Vooral de plaatsen waar het instrument met de handen of speeksel in aanraking komt. Transpiratie en speeksel tasten het materiaal erg aan. Hiervoor zijn speciale poetsdoeken verkrijgbaar. Voor verzilverde instrumenten is dat een doek die met poetsmiddel gempregneerd is.  
Laat ook eens van tijd tot tijd het koffer open staan zodat het instrument kan drogen.   
Enkele nuttige tips :
1. Voor het schoonmaken van instrumenten zijn verschillende wissers verkrijgbaar, ook in grootte.  
2. Het mondstuk steeds voorzichtig in de mondstukbuis zetten en er nooit met de hand op slaan.  
3. Berg geen losse onderdelen zoals pupiters en dergelijke in het koffer op, of er moet een aparte opbergruimte voor zijn.  
4. Eet of drink nooit onder het spelen. Zorg voor een schone mond alvorens te  gaan spelen
5. Houd het mondstuk zowel inwendig als uitwendig goed schoon.  
6. Repareer in geen geval je instrument zelf. Laat dat aan de vakman over.  
Mondstuktrekker  
De mondstuktrekker is een apparaat waarmee je zelf een vastzittend mondstuk uit de mondstukbuis kunt trekken zonder het instrument te beschadigen.
Rietinstrumenten   
De binnenkant van saxofoons regelmatig met daartoe geschikte wissers schoonmaken en erop